Onko sinulla tai läheiselläsi syöpä?
Syöpä on yleisnimitys monille erilaisille sairauksille, jotka johtuvat siitä, että yksi tai useampi kehon solu muuttuu ja kehittyy syöpäsoluksi. Kaksi yleisintä komplikaatiota syöpäsairauksissa ovat painonlasku ja vajaaravitsemus. Ne johtuvat siitä, että kehon energian- ja ravinnontarve ei täyty, mikä on usein seurausta riittämättömästä ravinnonsaannista ja/tai sairauden myötä lisääntyneestä energian- ja proteiinintarpeesta1,2.
Suuri vajaaravitsemuksen riski syövän jälkeen
Syöpä lisää vajaaravitsemuksen riskiä monestakin syystä. Heikentynyt ruokahalu, maku- ja hajuaistin muutokset ja nopea kylläisyydentunne ovat tavallisia oireita ja voivat vaikuttaa kykyyn syödä. Lisäksi syöpähoitojen haittavaikutukset, kuten suun kuivuus, oksentelu, ummetus ja ripuli, voivat johtaa riittämättömään ravinnonsaantiin. Suun, nielun ja ruokatorven syövät voivat aiheuttaa pureskelu- ja nielemisvaikeuksia, ja näiden alueiden sädehoito voi ohentaa limakalvoja ja aiheuttaa rakkuloita, jotka tekevät syömisestä kivuliasta1,2. Monet näistä oireista ovat hoidettavissa tai lievitettävissä. Siksi on tärkeää, että otat yhteyttä lääkäriin tai ravitsemusterapeuttiin selvittääksesi, millaista apua on tarjolla.
Vajaaravitsemusta voi hoitaa ja ehkäistä
Vaikka vajaaravitsemus on yleistä, sen hoitaminen ja ehkäiseminen on mahdollista. On tärkeää pyrkiä pitämään paino tasaisena. Painon laskiessa keho menettää rasvakudoksen lisäksi myös lihasmassaa, ja samalla kehon tärkeät ravintoainevarastot pienenevät. Riittävä energian- ja ravinnonsaanti on tärkeää hyvinvoinnin, kehon palautumisen ja rankkojen syöpähoitojen jaksamisen kannalta. Punnitse itsesi mielellään kerran viikossa seurataksesi, että painosi pysyy tasaisena.
Voit ehkäistä painonlaskua lisäämällä välipalojen määrää ja täydentämällä tavallista ruokavaliotasi lisäproteiinilla ja -energialla. Voit esimerkiksi syödä enemmän kananmunia, juustoa, kermaa, majoneesia, öljyä ja margariinia. Suosi mieluiten energiapitoisia juomia, kuten maitoa, mehua, tuoremehua tai juotavaa jogurttia. Muista myös syödä säännöllisesti ja varmista, että yöpaasto ei veny liian pitkäksi. Jos tämä ei riitä, lääkäri tai ravitsemusterapeutti voi määrätä tavallisen ruokavaliosi rinnalle kliinisiä ravintojuomia. Ne voivat auttaa lisäämään energian-ja ravinnonsaantiasi.
Pureskelu- ja nielemisvaikeuksissa ruoan ja juoman koostumusta voi olla tarpeen muuttaa helpommin nieltäväksi. Esimerkiksi sakeuttamisaine voi sakeuttaa ruoan ja juoman koostumusta, jolloin sen nieleminen on turvallisempaa. Tietyissä tapauksissa ruoan ja juoman nauttiminen suun kautta ei onnistu lainkaan tai riittävässä määrin. Tällöin on käytettävä jonkin aikaa letkuravintovalmisteita. Letkuravintovalmisteet annetaan letkun kautta suoraan vatsalaukkuun tai suoleen, ja niitä voidaan käyttää joko täydentämään tai korvaamaan tavallista ruokaa.
Ummetukseen voi auttaa runsaskuituinen ruoka ja riittävä veden juonti, edellyttäen, että suoli toimii normaalisti. Myös liikunta on tärkeää suoliston toiminnalle. Ripulin yhteydessä on tärkeää saada riittävästi suolaa ja nesteitä. Ruokaan voi esim. lisätä vähän suolaa tai käyttää nesteytysvalmistetta.
Nestlé Health Sciencella on laaja valikoima hyvänmakuisia ravintojuomia, sekä kirkkaita hedelmämehupohjaisia että maitomaisia. Lisäksi Nestlé Health Sciencella on letkuravintovalmisteita, sakeuttamisjauheita, luumumehua ja nesteytysvalmisteita. Tarkoituksena on, että tuotteita löytyy jokaisen tarpeisiin ja makumieltymyksiin.
Meidän ravintojuomat, letkuravintovalmisteet ja sakeutusaineet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, ja niitä tulee käyttää terveydenhuollon ammattilaisen ohjeiden mukaan. Ne ovat tarkoitettu ruokavaliohoitoon vajaaravituille tai vajaaravitsemuksen riskissä oleville henkilöille, ja henkilöille, joilla on dysfagia/nielemisvaikeuksia.
Lähteet
- Bozzetti and von Meyenfeldt. Nutritional support in Cancer patients; Basics in clinical nutrition, ESPEN. 5th Edition 2019
- Muscaritoli M et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clinical Nutrition 2021; 40: 2898-2913.